Kézműves Technológia

Bemutatjuk Önöknek a kézi varrott és kézi faszöges technológiával készült termékeink munkafolyamatát.

Első lépésben megtörténik a méretfelvétel. A méretek és a fazon ismerete után megszerkesztjük, és elkészítjük a szabásmintát, majd a kiválasztott bőrből kiszabjuk az alkotóelemeket, a felső és a bélésbőrt. A széleket leserfeljük (vékonyítjuk), és speciális ragasztóval, csirizzel összeállítjuk a bőröket.

Rögzítjük és varrjuk a kívánt merevítő anyagokat, melyek a modell függvényében változnak, valamint cipzáras modell esetében beillesztjük a cipzárt, és elkészítjük a felsőrészt. 

A kiválasztott formájú kaptafát az adott méretekhez alakítjuk az egyéni lábforma elérése érdekében. Ráerősítjük a branzolt (a talpbélést), és a felsőrészbe behelyezzük a kaplit, kérget és a lágyékmerevítőt, majd csiriz segítségével rögzítjük. Behelyezés előtt kicsit nedvesítjük, szaknyelven „bedanftoljuk” az anyagokat, hogy hajlékonyabbá, ezáltal kezelhetőbbé váljanak. Varrott csizma és cipő esetében kialakítjuk a varróárkot.

Felcikkoljuk ( szögek segítségével felerősítjük) a felsőrészt a kaptafára, és a technológiának megfelelően (kézi faszöges vagy kézi varrott) kialakítjuk, és felhelyezzük a talpat, sarkat. Ha a kialakítás kézi varrott, akkor rámázunk is. 

Kivesszük a kaptafát, behelyezzük, a talpbélést, majd csizma esetében elkezdődik az egyik legfontosabb munkafolyamat, a sámfázás, amivel megadjuk a pontos méreteket és a csizma elegáns, végső formáját. A sámfázásnál is megnedvesítjük egy kicsit a bőrt, hogy puhább és könnyebben formázható legyen. A sámfát legalább 2-3 napig bent hagyjuk a csizmában, így a bőr kellőképpen memorizálja a formát.

Végül lángolunk, hogy az esetleges ráncok kisimuljanak. Mindezek után következik a krémezés, tisztítás, és a talp széléről eltávolítjuk a sorját. Ezt hívjuk kikészítési folyamatnak.